Uit onderzoek van de Reputatiefabriek blijkt dat zo’n 40% zich niet bewust is van het feit dat Google allerlei persoonsgegevens opslaat. 1660 willekeurige respondenten hebben via internet een vragenlijst ingevuld. Opvallend is dat, aan het eind van de enquête, ruim een derde van de respondenten aangeeft zich zorgen te maken om wat Google van hem/haar weet.
Onderzoek
Sinds de invoering van de AVG zijn bedrijven verplicht om inzicht te geven in de data die zij opgeslagen hebben van specifieke gebruikers. En Google doet dat nu dus ook, op pagina’s zoals deze. Dit onderzoek laat zien hoe mensen reageren als ze daadwerkelijk eens de tijd nemen om die informatie in te zien. Zeker als zij zich realiseren dat bijvoorbeeld hun partner hun zoekgeschiedenis of locatie vaak eenvoudig kunnen inkijken, blijken velen ineens toch anders naar privacy te kijken.
Advertentievoorkeuren
De functie advertentiepersonalisatie geeft Google toestemming om gegevens over jou te verzamelen, zoals welke websites je hebt bekeken, hoe lang je daar bent gebleven en hoe vaak je het hebt bezocht. Maar 2,4% zegt de optie advertentievoorkeuren uit te hebben staan. Bijna 60% heeft het aan staan, ruim 38% heeft geen idee en is zich dus niet bewust van deze functie. Google kan hiermee relevante advertenties aan jou tonen en je in de verleiding brengen om te kopen.
Locatiegeschiedenis
Ruim 40% heeft altijd zijn/haar GPS aanstaan, wat toestemming geeft om jouw locaties door te sturen naar Google. Dat je mobiele telefoon jouw locaties doorstuurt naar Google was bij 26% van de respondenten niet bekend. ‘’Zonder erover na te denken had ik vrijwel altijd mijn GPS aan staan. Nu ik mijn locatiegeschiedenis op zo’n kaartje zag vond ik het toch niet zo’n fijn idee dat Google mij hierdoor kan volgen.’’, zegt Pien Kolter, ‘’Ik zal het nu alleen bewust aanzetten bij het navigeren.’’
Applicaties
Dat mobiele applicaties ook toegang hebben tot persoonlijke gegevens was bij ruim 20% van de ondervraagden onbekend. 60% heeft meer dan drie apps geïnstalleerd op zijn/haar telefoon die toegang geeft tot bepaalde gegevens. ‘’Ik wist wel dat bepaalde apps gelinkt zijn aan mijn Google account, maar ik heb er eerlijk gezegd nooit over nagedacht dat het dan ook toegang geeft tot mijn persoonlijke gegevens’’, aldus Tristan Bax. Google houdt ook het zoekgedrag op Youtube bij, 25% vindt het confronterend om te weten dat Google dat doet.
Partner
Ruim 77% verwijderd wel eens zijn/haar eigen zoekgeschiedenis. Bijna 50% zou er niet comfortabel mee zijn als hun partner toegang zou hebben tot dezelfde gegevens. Zo’n 11% zou eerst bepaalde gegevens aanpassen voordat de partner het zou mogen inzien. Daarnaast zijn we wel vrij nieuwsgierig naar de zoekopdrachten van onze partner; 33% snuffelt wel eens in de zoekgeschiedenis van hun partner.